מעצמת הרשתות החברתיות בראשות מארק צוקרברג נכנסת לתחום המטבעות הווירטואליים, LIBRA כך יקרא המטבע הוירטואלי של פייסבוק שיהיה מגובה בנכסים אמיתיים לטענת הרשת ובו יוכלו להשתמש החל מ-2020 מילארדים של אנשים מכל העולם.
יחד עם זאת פייסבוק תשיק גם ארנק דיגיטלי שיכיל את כל המטבעות שלכם.
במיזם של פייסבוק חברות גם מאסטרקארד ופייפאל, כמו כן אובר ואיביי, קרן אנדריסן הורביץ וקוינבייס.
ליברה יגובה בנכסים אמיתיים בניגוד למטבעות קירפטו אחרים, מה שיקנה לו ערך ממשי ולא של ספקולציה.
יחד עם זאת פייסבוק לבדה מכריזה על ארנק דיגיטלי חדש פרי פיתוחה של CALIBRA שיושק בתחילת 2020 ויאפשר למילארדים להתנהל מכל העולם.
נכסים אמיתיים
למעלה מעשור שמטבעות קריפטו כבר בשטחינו ולמרות כל העניין סביבם הם היו עד עכשיו מוצר ספקולטיבי עם מעט מאוד שימושים אמיתיים, ראו את ערך הביטקויין שמציג עליות וירידות מטורפות במחירו.
ליברה עתידים להפוך את המטבע הנ"ל לכלי שימושי מאוד בעזרת שתי תכונות:
1. תשתית קיימת ויציבה בלוקצ'יין שמאפשרת ביצוע של עסקאות רבות באופן ישיר ומיידי, כאשר ידוע שהביטקוין סובל מאוד מעסקאות איטיות ולא נוחות.
2.החלק החשוב ביותר הוא שכל המטבעות שיונפקו בליברה, יגובו ביתרות של נכסים שונים ואחרים - כמו פקדונות בנק במטבעות כמו דולר ויורו, אגרות חוב ממשלתיות ונילות.
את היתרות הללו ינהלו בתאגיד ליברה שימוקם בג'נבה והוא גם יהיה זה שינפיק או יוציא מהמחזור מטבעות, מה שלא קורה בביטקוין לדוגמא שם ייצור המטבעות קורה באמצעות ביצוע פעולות חישוב מורכבות מאוד בתהליך שנקרא 'כרייה'.
כיצד יוכל התאגיד לשלוט ולייצב את עלייה וירידת מחיר המטבע?
אם וכאשר יהיה למטבעות ביקוש גדול, התאגיד ייקח את התמורה (הנכסים) שנמסרו עבורם ויוסיף אותם ליתרה, ואם יהיה עודף מטבעות התאגיד יוכל להוציא כסף מהיתרה ולרכוש בהם מטבעות חדשים.
ליברה משאירה את התשתית הטכנולוגית בקוד פתוח על מנת שכל מי שייבקש ליצור יישומים ואפליקציות עבור המטבע יוכל לעשות זאת ולא רק החברות באירגון עצמו.
האפליקציות החדשות והראשוניות בשוק יהיו ככל הנראה ארנקים דיגיטליים כמו זה של קליברה השייכת לפייסבוק. האנרק הנ"ל מפותח ע"י חברת בת חדשה של פייסבוק שגם היא נקראת 'קליברה' ובראשה עומד דייוויד מרקוס, שהיה נשיא פייפא בעברו וניהל את המסנג'ר של פייסבוק.
גם לנו הישראלים יש בצעד הזה איש העונה לשם תומר בראל - סגן נשיא לתפעול בקליברה.
תומר הוא אחד מהאנשים החזקים בחברת הבת, למרות שמדובר בחברת בת שהעובדים בה מועסקים על ידה ולא ע"י פייסבוק, כרגע אין תוכניות להעביר את העובדים בה למשרדים נפרדים על מנת לנהל את הפרוייקט הזה, יחד עם זאת הפעילות של ליברה תהיה מופרדת לחלוטין מזו של פייסבוק בכל הנוגע ללקוח ולטכנולוגיות נוספות.
אז מה אפשר לעשות עם המטבע אתם שואלים?
השימושים של ליברה אמר בראל בריאיון לכלכליסט צפויים להיות בעיקר במקומות שבהם יש קושי לגשת לשירותים פיננסיים, או שעלותם של שירותים אלו גבוהה במיוחד. "למשל בנושא של העברת כספים, שהיום אין הצדקה לעלות שלה", אמר. "אנשים משלמים סכומים משמעותיים, למרות שלהעביר כספים זה רק לשלוח ביטים. או מקומות שבהם יש חיכוך. למשל, בנושא של מיקרו-תשלומים יש מחסום בגלל עלות מינימלית לתשלום, יש סכום מינימום שהופך את זה ללא כדאי. יש המון הזדמנויות במקומות שבהם יש חיכוך, שבהם יש מחסום בנגישות לכסף. תחשוב על מדינות שבהן לאנשים יש קושי להגיע למערכת הבנקאית או חוסר אמון במטבע. למשל מדינה שבה יש אינפלציה מאוד גבוהה או חוסר יכול לצפות מה יקרה למטבע, זו הזדמנות לאנשים בעולם, ויש לא מעט כאלה, לקבל גישה למטבע שנשען על המטבעות החזקים בעולם"
אחד המוצרים הראשונים שליברה תציג בתחילת 2020 הוא הארנק הדיגיטלי, בו יוכלו להשתמש באופן מיידי, ניתן יהיה להמיר כסף למטבעות ליברה, להעביר תשלומים וגם לאחסן את המטבעות ולקבל תשלומים מאנשים אחרים באמצעות הארנק, גם פיזית בתוך נקודות מכירה בבתי עסק, וגם בצורה רחוקה. זמינות הארנק תהיה במסנג' של פייסבוק, בוואצפ ובאפליקציה של הארנק הדיגיטלי. השותפות בתאגיד ליברה גם הן עתידות ליצור כלים או לשלב כלים באפליקציות קיימות, וכמו שציינו גם מפתחים עצמאיים יוכלו ליצור כלים משלהם.
"לליברה יש פוטנציאל לספק למיליארדי אנשים בעולם גישה למערכת פיננסית יותר אינקלוסיבית", מסר מרקוס בהודעה לעיתונות. "אנחנו יודעים שהמסע נמצא רק בתחילת הדרך, אבל ביחד נוכל להגשים את המשימה של ליברה: ליצור מטבע גלובלי פשוט ותשתית פיננסית שתעצים מיליארדי אנשים בעולם". ראש חטיבת התשלומים והסיכון של אובר, פיטר הייזלהורסט, הוסיף: "שליחת כסף לחבר לא צריכה להיות קשה יותר מהזמנת נסיעה הביתה באובר. אנחנו נרגשים לעבוד לצד השותפים המייסדים האחרים כדי להפוך את ליברה למציאות. לליברה יש פוטנציאל לגשר בין רשתות פיננסיות מסורתיות לטכנולוגיית מטבע דיגיטלי חדשה, תוך הפחתת העלויות בעבור כולם, במיוחד הלקוחות".
מאז תחילת השנה עלה מחיר הביטקוין ביותר מ-130%, ומדד הקריפטו של סוכנות בלומברג (Bloomberg Galaxy Crypto Index) כמעט והכפיל את שוויו.
Comments